21 June, 2023

AI startap bez proizvoda prikupio 105 miliona evra investicija

Podeli
AI startap bez proizvoda prikupio 105 miliona evra investicija

Uprkos uzbuđenju koje veštačka inteligencija izaziva na tržištu, neki su skeptični prema “hajpu” koji okružuje ovu tehnologiju. Usred entuzijazma za veštačkom inteligencijom, koji sve više zahvata poslovni svet, evropski startap Mistral uspeo je da prikupi ogromnih 105 miliona evra investicija, iako trenutno nema gotov proizvod, već samo stručni tim i viziju svog budućeg proizvoda.

Evropski startap bez proizvoda

image
Artificial Intelligence

Zaista, doživljavamo neku vrstu manije za veštačkom inteligencijom, gde investitori ne oklevaju da ulože značajne sume čak i u startape bez razvijenog proizvoda. Postoji novi trend gde obećanja o “najinovativnijem AI proizvodu ikada” stvaraju takvu energiju da se privlače investicije vredne stotine miliona evra. 

Mistral, evropski startap u domenu veštačke inteligencije, demonstrira ovaj fenomen, ilustrujući trenutni trend u kome potencijal veštačke inteligencije i obećanja o budućim inovacijama postaju ključni za investitore.

Ideja da veštačka inteligencija može radikalno da promeni naše načine života i rada toliko je uverljiva, da ulaganje u njenu budućnost dobija sve veći momentum.

Mistral ne samo da je privukao veliku pažnju, već je i uspeo da u svojoj prvoj rundi finansiranja, samo mesec dana nakon svog osnivanja, prikupi rekordnih 105 miliona evra, što je najveća cifra ikada zabeležena u Evropi, prema Fortune-u.

Njihov uspeh dolazi uprkos činjenici da Mistral još uvek nema gotov proizvod. Ali, investitori su prepoznali potencijal u njihovoj viziji stvaranja naprednog jezičkog modela, sličnog tehnologiji koja pokreće OpenAI-jev ChatGPT. Kompanija, koja je i dalje u fazi regrutacije, trenutno ima tim od 12 ljudi. I to je sve.

Međutim, Mistral je dobio podršku od impresivnog konzorcijuma investitora. Među njima su bivši izvršni direktor Google-a, Erik Šmit, francuski milijarder Zavijer Nil i francuska reklamna megakompanija JCDecaux. Mistral je takođe dobio podršku od francuske državne investicione banke Bpifrance, što pokazuje ambicije Francuske da se postavi kao relevantan akter u tehnološkom sektoru.

Osnivači Mistrala, koji su ranije radili u Facebook-u i Google DeepMind-u, imaju velike planove. Žele da veštačku inteligenciju učine osnovom interneta i softvera budućnosti, sa ciljem da postanu tehnološki lideri u oblasti veštačke inteligencije.

Uprkos uzbuđenju koje veštačka inteligencija izaziva na tržištu, neki su skeptični prema “hajpu” koji okružuje ovu tehnologiju. Međutim, osnivači Mistrala su rešeni da promene budućnost, a čini se da im investitori veruju.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.