08 August, 2023

Sumnjive Veštačke Inteligencije na Dark Webu: WormGPT i FraudGPT

Podeli
Sumnjive Veštačke Inteligencije na Dark Webu: WormGPT i FraudGPT

Na skrivenim delovima interneta, poznatim kao dark web, navodno se promovišu sopstveni modeli veštačke inteligencije pod imenima WormGPT i FraudGPT. Ovi jezički modeli se navodno koriste za pisanje fišing poruka i kreiranje zlonamernih softvera radi olakšavanja internet prevara. Međutim, treba biti oprezan jer postoji mogućnost da ovi alati budu sami po sebi prevara. Iako prodavci tvrde da su korisni za prevare, postoji šansa da je reč o običnoj prevari drugih kriminalaca.

Iako prevaranti nisu pouzdani izvori, istraživači sa cyber security pozadinom istražuju ove modele. WormGPT je primećen na dark webu i testiran od strane analitičara Danijela Kelija zajedno sa firmom NextSlash. Na zahtev, model je generisao ubedljivu i lukavu fišing poruku koja bi poslužila kao deo prevare za kompromitovanje poslovnih podataka.

Ovi četbotovi navodno funkcionišu na istom principu kao popularni modeli kompanija kao što su ChatGPT, Bing Chat i Google Bard, ali bez ograničenja za sprečavanje zloupotreba. Iako su modeli WormGPT i FraudGPT reklamirani na dark webu, njihova autentičnost nije potvrđena, a istraživači su skeptični prema tvrdnjama njihovih kreatora.

Model WormGPT navodno koristi GPTJ jezički model otvorenog koda koji je razvila grupa istraživača EleutherAI tokom 2021. godine. Kreatori ovih modela nisu otkrili tačno koji podaci su korišćeni za obuku botova. FraudGPT model tvrdi da je bolji od WormGPT i sposoban za generisanje neotkrivljivih malvera i tekstova za internet prevare.

Iako su tvrdnje ove vrste još uvek u fazi razvoja i teško je potvrditi njihovu autentičnost, istraživanje pokazuje da postoje naznake da WormGPT možda stvarno funkcioniše, dok su tvrdnje o FraudGPT manje ubedljive.

Bez obzira na to, pretnje od internet prevara i zlonamernih napada su i dalje prisutne, pa se preporučuje oprez prilikom kliktanja na sumnjive linkove ili otvaranja nepoznatih poruka.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.