28 February, 2024

Unapređenja veštačke inteligencije na Androidu: Google donosi AI u Messages i Android Auto

Podeli
Unapređenja veštačke inteligencije na Androidu: Google donosi AI u Messages i Android Auto

Google je najavio nove funkcionalnosti unapređenja veštačke inteligencije na Android platformi, uključujući integraciju Gemini AI modela u aplikaciju Messages i uvođenje AI sažetaka poruka u Android Auto.

Iako neće predstaviti nove telefone na ovogodišnjem mobilnom kongresu MWC u Barseloni, Google je najavio nekoliko poboljšanja, uključujući unapređenja veštačke inteligencije koja će obogatiti korisničko iskustvo na njegovim platformama. Gemini AI model će biti integrisan u aplikaciju Messages, dok će Android Auto dobiti funkciju pametnih tekstualno-glasovnih sažetaka poruka tokom vožnje, zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Već od ove nedelje, korisnici Messages aplikacije moći će da pristupe Google četbotu bez napuštanja aplikacije za slanje poruka. Gemini u Messages moći će da izvršava osnovne zadatke poput pisanja poruka i pomoći u planiranju događaja, kao i da pruži zabavnu funkciju ćaskanja s korisnicima. Funkcija je trenutno u beta fazi i dostupna je samo korisnicima poruka na engleskom jeziku, prema Google-u.

Android Auto takođe dobija AI pojačanje koje bi moglo da smanji ometanje od poruka tokom vožnje. U slučaju pretrpanih grupnih četova ili dugih poruka, Android Auto će automatski sažeti poruke i pročitati korisniku njihovu kraću verziju, kao i predložiti odgovore i radnje na osnovu poruka, poput deljenja vremena dolaska.

Google je takođe najavio nove funkcije pristupačnosti za Android na sajmu, uključujući AI-generisane opise slika u Lookout aplikaciji. Ova funkcija će korisnicima omogućiti da dobiju opise za slike pronađene na internetu ili primljene u porukama na engleskom jeziku.

Google Lens funkcija u Maps aplikaciji takođe dobija poboljšanu opciju čitača ekrana, koja će korisnicima omogućiti da putem kamere svog telefona dobiju informacije o objektima ispred sebe, poput restorana ili stanice javnog prevoza.

Ažuriranja za Android takođe uključuju nove kontrole za Spotify pod nazivom Spotify Connect, što korisnicima omogućava glatko prebacivanje sa uređaja na uređaj, kao što je prelazak sa slušalica na zvučnik. Ova funkcija je već dostupna za YouTube Music servis, a sada se uvodi i za Spotify, s potencijalom da se proširi na druge striming aplikacije u budućnosti.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.