07 November, 2023

Samsung povećava cene NAND fleš memorije za 20%

Podeli
Samsung povećava cene NAND fleš memorije za 20%

U cilju očuvanja finansijske stabilnosti, kompanija Samsung je odlučila povećati cene NAND fleš memorije za čak 20 posto. Ovo povećanje će direktno uticati na cene SSD diskova kako za kompanije, tako i za potrošače.

Ovo iznenađujuće povećanje cena NAND fleš memorije za 20 posto predstavlja ključni korak kompanije Samsung u nastojanju da se izbori sa padom prihoda koji je zabeležen tokom proteklih kvartala. Dok su analitičari prvobitno predviđali povećanje cena do 10 posto, južnokorejski gigant je odlučio da duplira taj procenat kako bi postavio trend u industriji NAND čipova. Ova odluka ima za cilj da pomogne kompaniji da prevaziđe izazove s kojima se suočavala u prethodnom periodu, iako se očekuje da će tržište sa čipovima pokazati oporavak tokom 2024. godine.

Prosečni potrošači će osetiti poskupljenje NAND fleš memorije, posebno kroz postepeni rast cena potrošačkih SSD diskova, jer ovi uređaji koriste NAND fleš memoriju kao ključnu komponentu. Iako još uvek nije moguće tačno odrediti stepen povećanja cena, očekuje se da će se kretati između osam i 13 posto.

Međutim, najveći uticaj ovog povećanja cena očekuje se u mobilnoj industriji, gde se očekuje rast cena NAND fleš memorije od 10 do 15 posto. To znači da bi i mobilni uređaji mogli postati skuplji za krajnje korisnike.

Samsung i druge kompanije su već isprobale različite strategije kako bi se nosile sa turbulentnim tržištem čipova, uključujući smanjenje proizvodnje i cene NAND proizvoda. Međutim, ovo povećanje cena pokazuje da to nije bilo dovoljno da se suoče sa ekonomskim izazovima koji pogađaju ovu industriju. Ipak, povećana potražnja u serverskoj industriji zbog razvoja veštačke inteligencije, zajedno sa Samsungovim povećanjem cena, može doprineti oporavku tržišta već u narednom kvartalu.

Ako ste razmišljali o prelasku na SSD ili nadogradnji vašeg postojećeg diska, sada bi mogao biti pravi trenutak da to učinite, pre nego što se cene dodatno povećaju usled problema u lancu snabdevanja.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.