22 May, 2024

AMD Ryzen 8000F: AM5 Zen 4 procesori sa integrisanim AI koprocesorom

Podeli
AMD Ryzen 8000F: AM5 Zen 4 procesori sa integrisanim AI koprocesorom

AMD je predstavio novu seriju procesora, AMD Ryzen 8000F, koji dolaze bez integrisane grafike, ali su opremljeni specijalnim AI koprocesorom. Procesori iz serije AMD Ryzen 8000F su klasični Zen 4 desktop modeli, ali bez integrisane grafike, dok im je dodata AI jedinica. Ovo je ključna razlika u odnosu na postojeće APU modele iz 8000G serije.

Ovi procesori su optimizovani za efikasniji rad u aplikacijama koje koriste AI funkcije, pružajući nisku potrošnju energije i vrhunske performanse. Pored toga, omogućeno je overklokovanje jednostavnim pritiskom na dugme zahvaljujući otključanom multiplikatoru radne frekvencije.

AMD Ryzen 8000F: Zanimljiva nadogradnja za AM5 platformu

AMD Ryzen 8700F dolazi opremljen najsavremenijom jedinicom za neuronsku obradu (NPU) – namenskim AI koprocesorom dizajniranim za brzo izvršavanje AI zadataka uz minimalnu potrošnju energije. Serija AMD Ryzen 8000F je interesantna za sve koji žele da prate moderne trendove i sve češću upotrebu AI funkcija u zahtevnim aplikacijama i profesionalnom softveru.

Uklanjanjem integrisane grafike, koju mnogi zahtevniji korisnici ne koriste jer preferiraju zasebne grafičke karte boljih performansi, omogućeno je ugradnja XDNA AI koprocesora. Ovaj koprocesor dodatno ubrzava AI funkcije u najnovijim aplikacijama kao što su Adobe, Microsoft, Topaz Labs i DaVinci.

Trenutno je moguće koristiti preko 100 AI funkcija sa novom generacijom AMD Ryzen AI 8000F procesora u kombinaciji sa Radeon 7000 serijom grafičkih karti. Bez obzira da li radite na profesionalnim dokumentima, poboljšanju slike i zvuka, video i foto tehnici ili naprednim funkcijama u video montaži, AMD Ryzen 8000F je jedno od najracionalnijih rešenja po vrlo povoljnoj ceni. Ova linija procesora je u potpunosti kompatibilna sa postojećom generacijom AM5 matičnih ploča, što dodatno povećava njihovu atraktivnost.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.