11 March, 2024

AMD unapredio FreeSync tehnologiju, poboljšan kvalitet slike na monitorima

Podeli
AMD unapredio FreeSync tehnologiju, poboljšan kvalitet slike na monitorima

Kompanija AMD je uložila značajan napor kako bi unapredila FreeSync tehnologiju, koja sinhronizuje rad grafičke karte u računaru sa monitorom na kojem se prikazuje sadržaj. Ovaj temeljno ažurirani standard predstavlja znatan pomak napred i donosi neophodne poboljšanja.

Ranije verzije FreeSync standarda su bile oskudne u zahtevima, posebno što se tiče minimalne vertikalne vrednosti osvežavanja koju su monitori morali da ispunjavaju. Međutim, sada je AMD postavio znatno strože zahteve, što predstavlja pozitivan korak napred, posebno za buduće gejming monitore i njihove performanse.

Kada je AMD prvi put predstavio FreeSync 2015. godine, većina korisnika je koristila monitore sa osvežavanjem od 60 Hz. Danas je situacija drugačija, jer su monitori sa većom brzinom osvežavanja postali dostupniji i šire prihvaćeni.

Nedavno objavljeni blog post kompanije AMD ističe promene na tržištu tokom proteklih devet godina i najavljuje nove kriterijume za FreeSync, FreeSync Premium i FreeSync Premium Pro standarde.

Novi zahtevi za osnovne FreeSync modele zahtevaju minimalnu brzinu osvežavanja od 144 Hz za monitore sa horizontalnom rezolucijom manjom od 3440 piksela (1080p i 2K monitori), što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodne standarde.

FreeSync Premium srednjeg opsega zahteva minimalnu brzinu osvežavanja od 120 Hz za laptop računare, dok monitori sa manjom horizontalnom rezolucijom od 3440 piksela trebaju da podržavaju osvežavanje od najmanje 200 Hz. Za visokorezolucione monitore, kao što su 4K ili ultraširoki modeli, minimalna brzina osvežavanja je postavljena na 120 Hz.

Najjači FreeSync Premium Pro modeli monitora imaju iste specifikacije brzine osvežavanja, ali dodatno podržavaju AMD FreeSync HDR.

Ovi novi zahtevi i stroži kriterijumi pružaju bolji uvid u trenutno stanje na tržištu PC monitora, posebno gejmerskih monitora. Iako neki korisnici možda neće zahtevati monitor sa osvežavanjem od 144 Hz, veća brzina osvežavanja donosi oštriju i jasniju sliku, dok dinamička adaptivna tehnologija FreeSync-a pruža tečnu animaciju u igrama.

Monitori sa nižom brzinom osvežavanja će i dalje imati svoje mesto na tržištu, ali će izgubiti podršku za FreeSync, što predstavlja dobrodošlu promenu.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.