09 April, 2024

Cene SSD uređaja u ozbiljnom porastu, korisnici suočeni sa skupljim opcijama

Podeli
Cene SSD uređaja u ozbiljnom porastu, korisnici suočeni sa skupljim opcijama

Kupci SSD uređaja će se uskoro suočiti sa značajnim povećanjem cena, jer analitičari predviđaju dvocifreni rast u drugom kvartalu, što označava kraj perioda pristupačnih SSD memorija.

Nakon što su cene SSD memorija već značajno porasle u prvom kvartalu ove godine, očekuje se još veći rast. Ovo povećanje cene donosi dodatni teret korisnicima računara, a situacija će postati još izazovnija u budućnosti.

Prema analizi kompanije TrendForce, specijalizovane za IT tržište, već je došlo do porasta cena jeftinih potrošačkih SSD uređaja za 23-28 procenata, a očekuje se još dodatnih 10-15 procenata u naredna tri meseca. TrendForce takođe predviđa rast cena NAND fleš memorije za 13-18 procenata u drugom kvartalu ove godine, obuhvatajući mobilni NAND, potrošačke i poslovne SSD-ove, kao i 3D NAND fleš ploče.

Cene poslovnih SSD uređaja su već značajno porasle prošle godine, a ovaj trend se nastavlja i u 2024. godini, s dodatnim porastom cena za 20-25 procenata. Ovo je delom podstaknuto velikom potražnjom od strane CSP-ova u SAD-u i Kini.

Za razliku od poslovnih SSD uređaja, analiza TrendForce-a ukazuje na opreznu strategiju kupovine klijentskih SSD uređaja, sa smanjenjem narudžbina od strane nekih PC OEM proizvođača. Povećanje cena bi moglo dodatno da ohrabri prodavce da smanje svoje porudžbine u drugoj polovini 2024. godine.

Što se tiče mobilnog NAND segmenta, kineski brendovi pametnih telefona vode potražnju za eMMC-om, dok tržište UFS skladišta pokazuje optimizam zbog rastuće potražnje u Indiji i jugoistočnoj Aziji. Očekuje se da će to dovesti do dodatnog povećanja ugovornih cena eMMC i UFS za 10 do 15 procenata u drugom kvartalu 2024. godine.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.