01 July, 2024

Google Translate dobija veliko ažuriranje - veštačka inteligencija i 110 novih jezika

Podeli
Google Translate dobija veliko ažuriranje - veštačka inteligencija i 110 novih jezika

Google Translate se širi sa dodatkom 110 novih jezika, uključujući mnoge afričke jezike i ugrožene jezike, zahvaljujući upotrebi veštačke inteligencije. Veštačka inteligencija je ključna za proširenje Google Translate-a sa 110 novih jezika, što čini ovo najobimnije ažuriranje do sada.

Google je objavio u svom blog postu da ova značajna nadogradnja obuhvata jezike koji govore preko 614 miliona ljudi širom sveta, što čini oko 8% globalne populacije. Raznolikost je velika, obuhvatajući jezike sa preko 100 miliona govornika kao i dragocene dijalekte autohtonih zajednica.

Uključeni su čak i jezici bez trenutnih maternjih govornika, što pokazuje Google-ovu posvećenost očuvanju ugroženih jezika.

Pored ovog impresivnog ažuriranja, Google se posebno fokusirao na afričke jezike, koji čine oko četvrtine novih dodataka. Jezici kao što su Fona, Kikonga, Lua, Ga, Swatija, Vende i Wolof sada su deo Google Translate-a, što predstavlja najveći napredak u podršci afričkim jezicima do sada.

Google-ov napredni jezički model PaLM 2 odigrao je ključnu ulogu u ovom proširenju. On uči srodne jezike, omogućavajući dodavanje jezika kao što su Avadi i Marvadi, sličnih hindiju, kao i francuskih kreolskih jezika kao što su Sejšelski i Mauricijanski.

Dodavanje široko korišćenih jezika kao što je kantonski dolazi sa svojim izazovima zbog zajedničkih pisanih znakova sa mandarinskim. Ipak, Google-ova predanost jezičkoj raznolikosti je neosporna. Primer je uključivanje Manksa, keltskog jezika sa ostrva Man koji je skoro nestao 1974. godine. Zahvaljujući naporima za revitalizaciju, broj tečnih govornika ovog jezika je porastao na hiljade.

Ova ekspanzija takođe obuhvata pandžapski jezik koji se piše Šahmuki pismom, persijsko-arapsku varijantu koja se koristi u Pakistanu, gde je jedan od najčešće korišćenih jezika.

Google prepoznaje da je prevođenje jezika kompleksno zbog regionalnih varijacija, dijalekata i razlika u pravopisu. Neki jezici, poput romskog, sa svojim mnogobrojnim dijalektima, nemaju jedan standardni oblik, što čini prevođenje izazovnim.

Pre ovog proširenja, najveće ažuriranje Google Translate-a bilo je u maju 2022. godine sa uvođenjem Zero-Shot mašinskog prevođenja. Ova tehnologija omogućava modelu da uči nove jezike bez potrebe za postojećim prevedenim primerima, što je bio značajan korak napred u mašinskom prevođenju, pomažući Google-u da prevaziđe jezičke barijere.

Ova ekspanzija predstavlja značajan korak ka Google-ovoj Inicijativi za 1,000 jezika, koja ima za cilj da korišćenjem AI modela podrži 1,000 najvažnijih jezika na svetu.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.