06 September, 2023

Microsoft je uklonio WordPad iz Windows operativnog sistema nakon 28 godina

Podeli
Microsoft je uklonio WordPad iz Windows operativnog sistema nakon 28 godina

Microsoft je tiho povukao WordPad tekst procesor iz upotrebe nakon gotovo tri decenije vernog služenja unutar Windows operativnog sistema, počevši od 1995. godine.

WordPad više neće biti deo standardnih ažuriranja i potpuno je izbrisan iz Windows operativnog sistema. Ova odluka Microsofta zabeležena je na stranici posvećenoj zastarelim funkcijama Windows klijent operativnog sistema u dodatku objavljenom 1. septembra 2023. godine. Na toj stranici se ističe sledeće: "Za rad sa dokumentima koji zahtevaju napredno formatiranje kao što su .doc i .rtf standardi, preporučujemo Microsoft Word, dok za običan tekst kao što je .txt format, koristite Windows Notepad."

Nema razloga da budemo mnogo tužni zbog ove odluke, jer je WordPad već neko vreme bio zastareo i teško je obavljao svoju funkciju. Prvobitno je dizajniran da olakša brzi pregled i uređivanje datoteka sa napredno formatiranim tekstom (RTF ili *.rtf). WordPad je uveden zajedno sa Windows 95 operativnim sistemom kao zamena za Write, koji je bio deo prethodnih verzija Windows operativnog sistema još od originalnog izdanja 1985. godine. Tokom godina, WordPad je doživeo dva značajna ažuriranja: mogućnost otvaranja Microsoft Word dokumenata u Windows XP verziji (2001. godine) i modernizovan korisnički interfejs sa trakama prilikom izlaska Windows 7 sistema (2009. godine).

Iako su postojala druga manja ažuriranja, WordPad je izgledao zastarelo i zapostavljeno u novim verzijama Windows 11, kao podsetnik na prošlost. Microsoft savetuje korišćenje Microsoft Worda, ali to je plaćeni softver. Ipak, treba napomenuti da se RTF format dokumenata retko koristi danas, pa svako može besplatno pristupiti web verziji Word aplikacije ako je potrebno.

Interesantno je da se Microsoft odlučio za ovaj korak nezavisno od izlaska nove verzije Windows operativnog sistema. Ovaj pristup primenjen je i kod uklanjanja nekih manje važnih i popularnih funkcija. Ono što ostaje nejasno jeste vreme ukidanja WordPada. Na primer, Cortana je već bila zastarela 2021. godine, zajedno sa Skype-om, ali je postala nefunkcionalna tek nedavno i još uvek nije uklonjena iz Windows operativnog sistema. Microsoft je takođe nedavno najavio ukidanje nekih manje popularnih i retko korišćenih funkcija u pregledaču Edge, prema izveštaju Thurrott-a.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.