28 August, 2023

Najnovija ažuriranja za Windows 11 izazivaju probleme na određenim MSI matičnim pločama

Podeli
Najnovija ažuriranja za Windows 11 izazivaju probleme na određenim MSI matičnim pločama

Konkretno, KB5029351 ažuriranje dovodi do greške "nepodržanog procesora" na pogođenim sistemima. Microsoft je prepoznao ovaj problem i privremeno zaustavio distribuciju KB5029351 ažuriranja za sisteme koji bi mogli biti pogođeni. MSI kompanija još uvek nije dala svoju zvaničnu reakciju na ovu situaciju.

Izgleda da se problem sa "plavim ekranom smrti" (BSOD) i porukom o "nepodržanom procesoru" javlja samo na računarima sa MSI matičnim pločama koje su primenile najnovija ažuriranja BIOS-a. Ova BIOS ažuriranja su puštena za MSI Z690 i Z790 matične ploče kako bi se pripremile za buduće Intel Core "Raptor Lake-S Refresh" procesore 14. generacije. Ovi BIOS-evi eksplicitno podržavaju "CPU-ove sledeće generacije", ali izgleda da nisu kompatibilni sa najnovijim Microsoft Windows 11 operativnim sistemom.

Važno je napomenuti da Windows 11 ima istoriju isključivanja podrške za određene procesore koji bi inače trebali biti kompatibilni. Na primer, neki stariji Ryzen procesori prve generacije su isključeni sa liste podržanih procesora. Korisnici takvih sistema su se suočili sa izazovima kako bi Windows 11 mogli da koriste na svojim računarima.

Postoji mogućnost da su promene u MSI BIOS-ima, koje su uvele podršku za nove procesore, možda izazvale reakciju u kodu Windows 11 operativnog sistema koja dovodi do isključenja procesora. Microsoft istražuje ovaj problem i obećava da će pružiti dalje informacije kada budu dostupne.

Korisnicima koji imaju MSI Z690 i Z790 matične ploče savetuje se da odlože instalaciju KB5029351 ažuriranja za Windows 11 ukoliko već nije instalirano. Ako su već instalirali ažuriranje i susreli se sa BSOD-om, postoje izveštaji koji sugerišu da se Windows može oporaviti i da se zakrpa može povratiti. Takođe, može biti korisno razmotriti povratak na prethodnu verziju MSI BIOS-a kako bi se izbegli problemi.

Korisnicima računara sa drugim brendovima matičnih ploča se preporučuje da sačekaju i prate kako korisnici sa MSI matičnim pločama rešavaju ovu situaciju pre nego što odluče da ažuriraju BIOS za podršku za buduće Intel procesore 14. generacije.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.