11 December, 2023

Notepad na Windows 11 dobija ažuriranje sa brojačem karaktera

Podeli
Notepad na Windows 11 dobija ažuriranje sa brojačem karaktera

Microsoft unapređuje aplikaciju Notepad na Windows 11 operativnom sistemu dodavanjem brojača karaktera, otkriva nova test verzija dostupna na Canary kanalu.

Slično kao u Microsoft Word programu, kompanija je odlučila uvesti brojač karaktera u aplikaciju Notepad na Windows 11 operativnom sistemu. Brojač će biti smešten u donjem delu ekrana, a ove promene su vidljive u testiranju nove verzije operativnog sistema unutar programa Windows Insider na Canary kanalu.

Pored toga, očekuje se da će najnovije ažuriranje za Windows 11 doneti i druge poboljšane funkcije, uključujući mogućnost isključivanja prikaza vesti i članaka na vidžetima.

„Kada je tekst označen, statusna traka će prikazivati broj karaktera za označeni tekst i ceo dokument“, objašnjava Windows Insider tim u blog objavi koja se odnosi na nove funkcije Windows-a.

U situacijama kada deo teksta nije označen, brojač karaktera će prikazivati ukupan broj karaktera u celom dokumentu, pružajući jasan pregled dužine samog dokumenta. Ovo je najnoviji dodatak nizu promena koje su pratile Notepad tokom ove godine, uključujući mogućnost otvaranja kartica, opciju automatskog čuvanja dokumenata bez iskačućih prozora, tamni režim i drugo.

Kada su u pitanju vidžeti, uskoro će biti moguće prikazivati samo željene vidžete, dok će se istovremeno sakriti vesti i članci koje možete smatrati suvišnim unutar njih. Ovo će biti korisna opcija, posebno s obzirom na često prisutne vesti niskog kvaliteta i opšte nepotrebne informacije koje ne želite videti kao deo ugrađenih funkcija Windows operativnog sistema.

Važno je napomenuti da se ove funkcije trenutno testiraju, te je moguće da će Microsoft izvršiti dodatne promene pre konačnog puštanja ažuriranja, ali u osnovi, promene ostaju iste. Verzija Windows 11 Insider Preview Build 26010 će verovatno postati dostupna širem korisničkom krugu početkom 2024. godine.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.