08 July, 2024

Problemi sa Arrow Lake procesorima prilikom overklokovanja u Intel 800 seriji

Podeli
Problemi sa Arrow Lake procesorima prilikom overklokovanja u Intel 800 seriji

Naredni Arrow Lake procesori mogu obećati povratak korisnika na Intel platformu zahvaljujući visokoj energetskoj efikasnosti i značajnim poboljšanjima u performansama jednog thread-a.

Ako ste proteklih godina preferirali AMD Ryzen mašine, nadolazeći Arrow Lake procesori od Intela mogu vas privući zbog svoje performantnosti po vatima i unapređenja u performansama jednog thread-a. Ipak, postoje izazovi kada je reč o overklokovanju.

Za razliku od AMD-ove prakse koja je fleksibilnija, Intel će i dalje ograničiti mogućnosti podešavanja CPU-a na svoje K-serijske procesore i Z-serijske matične ploče, navodi Hot Hardware. Ova ograničenja će, prema informacijama procurelim od Intel insajdera Jaykihna, ostati i sa novom serijom.

Informacije koje su procurele otkrivaju specifikacije Intel 800 serije čipseta, koji će biti lansirani postepeno nakon Arrow Lake procesora. Z890 čipset, predstavljen na Computex-u, cilja na visoko zahtevne korisnike koji traže mogućnosti overklokovanja, dok drugi čipseti poput Q870 zadovoljavaju poslovne potrebe sa funkcijama kao što je podrška za ECC memoriju.

Dolazak Arrow Lake procesora očekuje se uskoro

Entuzijasti koji planiraju da naprave gaming konfiguraciju sa Arrow Lake procesorima mogu smatrati da je B860 čipset dovoljan, osim ako im je potrebno overklokovanje ili proširenje PCIe skladišta, što zahteva investiciju u Z890. Zanimljivo je da Q870 ne podržava XMP overklokovanje memorije.

Intel planira da uskoro lansira Arrow Lake procesore, što bi moglo dovesti do direktnog nadmetanja sa AMD-ovom Ryzen 9000 serijom, pa ćemo videti ko će izaći kao pobednik iz tog duelа.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.