26 March, 2024

Proširenje Google Pretrage uz Veštačku Inteligenciju dostupno većem broju korisnika

Podeli
Proširenje Google Pretrage uz Veštačku Inteligenciju dostupno većem broju korisnika

Sve veći broj korisnika, ne samo testera, sada ima priliku da isproba SGE (Search Generative Experience), što predstavlja Google Pretragu obogaćenu veštačkom inteligencijom. Tehnološki div Google odlučio je da diskretno proširi svoj SGE pretraživač (Search Generative Experience) na širi krug korisnika, uključujući one koji nisu deo testnog programa, što znači da bi uskoro mogao biti dostupan svima.

Ovaj pretraživač je zapravo Google Pretraga, ali poboljšana veštačkom inteligencijom, pri čemu se rezultati ne rangiraju prema korisničkom zahtevu, već prema sadržaju same pretrage, pružajući suštinski sažetak Google rezultata, kao i pojednostavljene odgovore. Jedna od razlika u odnosu na klasičnu pretragu je ta što se rezultati SGE-a pojavljuju kao iskačući prozori sa šarenim nijansama teksta direktno ispod polja za pretragu. Na ovaj način, Google polje za pretragu postaje neka vrsta interaktivnog razgovora sa AI četbotom ove kompanije.

Tako, nakon meseci od najave ovakve pretrage, verzije ovog pretraživača će se pojaviti kod odabranih korisnika, bez potrebe da budu deo testnog programa kao što to često rade druge kompanije. Ipak, korisnici izvan Sjedinjenih Američkih Država još uvek nisu obuhvaćeni, jer će kompanija postepeno dodavati pristup korisnicima u SAD-u, navodi Search Engine Land. Google ističe da su trenutno rezultati pretrage sa AI tehnologijom fokusirani na odgovore na složenije upite ili pitanja, gde informacije sa različitih sajtova mogu biti od pomoći. Neki od takvih složenijih primera uključuju "kako se rešiti fleka na zidu?".


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.