20 December, 2023

Sajber napad na brendove Vans, The North Face i druge prouzrokuje kašnjenje prazničkih narudžbina

Podeli
Sajber napad na brendove Vans, The North Face i druge prouzrokuje kašnjenje prazničkih narudžbina

VF Corporation, vlasnik brendova kao što su Vans i The North Face, postao je žrtva sajber napada tokom kojeg su ukradeni lični podaci, što je rezultiralo značajnim kašnjenjem u ispunjavanju prazničkih narudžbina.

Američka kompanija VF Corporation, čije su marke Vans, Supreme i The North Face, potvrdila je da je otkrila sajber napad 13. decembra, kako se navodi u dokumentu koji je dostavljen regulatornim organima. Napad uključuje i krađu ličnih podataka, što ukazuje na mogući ransomver.

Kao posledica ovog napada, kompanija se suočava s ozbiljnim poremećajima u operacijama, uključujući i isporuku, prema izveštaju portala TechCrunch. Kupci koji pokušavaju da naruče proizvode sa sajtova kao što je Vans mogu primetiti obaveštenje koje navodi da su datumi isporuke netačni zbog logističkih poteškoća. Kompanija se izvinjava i obećava da će obavestiti korisnike putem mejla o tačnom datumu slanja njihovih narudžbina.

VF Corp. je izjavio da su maloprodajne prodavnice širom sveta otvorene, omogućavajući potrošačima online kupovinu dostupne robe. Međutim, tačno vreme isporuke ostaje neizvesno, a portparol kompanije nije pružio dodatne informacije.

Kompromitovanje ličnih podataka nije detaljno opisano, niti je kompanija potvrdila da li je primila zahtev za otkup od strane hakera. Specifičnosti incidenta, uključujući vrstu ukradenih podataka i obim pogođenih pojedinaca, bilo da se radi o zaposlenima ili klijentima, ostaju nepoznate.

Do trenutka pisanja, nijedna poznata hakerska grupa koja se bavi ransomverom nije preuzela odgovornost za napad, ostavljajući počinioce nepoznatim. VF Corporation ističe da će ovaj sajber napad imati "materijalni uticaj" na njeno poslovanje i brendove, kako je navedeno u regulatornom izveštaju.

Važno je napomenuti da je kompanija prijavila incident istog dana kada su stupila na snagu nova pravila američke Komisije za hartije od vrednosti, koja zahtevaju brzo prijavljivanje hakerskih incidenata, uključujući krađu podataka, regulatoru savezne američke vlade u roku od četiri radna dana.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.