23 January, 2024

Thunderbolt 5 s brzinom od 120 Gbps stiže na Intel Arrow Lake desktop platformu

Podeli
Thunderbolt 5 s brzinom od 120 Gbps stiže na Intel Arrow Lake desktop platformu

Sledeća iteracija Intel Core procesora za desktop računare, poznata kao Arrow Lake, uključivaće Thunderbolt 5 kontroler s naprednim karakteristikama.

Danas stiže nezvanična informacija o I/O specifikacijama novih procesora, među kojima se ističe dolazak još bržeg Thunderbolt 5 standarda za povezivanje perifernih uređaja i prenos podataka brzinom od impresivnih 120 Gbps.

Thunderbolt 5 omogućava ubrzan prenos podataka

Osim toga, nova generacija Intel Core procesora za desktop PC platformu će konačno integrirati odgovarajuću PCIe 5.0 hardversku podršku. Više neće biti potrebno deliti dostupne staze između grafičke karte i M.2 SSD uređaja, što je trenutna praksa kod Intel Core procesora 13. i 14. generacije. Procesori i njihovi sistemski kontroleri će koristiti 20 PCIe Gen5 staza, gde će 16 biti namenjeno diskretnoj grafičkoj karti, a četiri prvom M.2 SSD uređaju.

image
Izvor: Intel

Komunikacija s ostatkom sistema (čipsetom ili kontrolerom periferija) kod novih procesora će se odvijati preko DMI veze sa osam PCIe Gen4 linije. Ovaj deo će podržavati dodatni M.2 PCIe x4 uređaj, ali će takođe biti korišćen za rad novog Barlow Ridge „Thunderbolt 5“ kontrolera.

Ovaj kontroler će pružiti dva USB-C porta, koji će putem bi-direkcione veze omogućiti transfer podataka od 80 GB/s ili 120 Gbps za prenos video signala. Thunderbolt 5 se oslanja na novi industrijski standard koji obuhvata USB4 V2, DisplayPort 2.1 i PCI Express Gen 4, potpuno kompatibilan sa prethodnim verzijama. Implementacija Thunderbolt 5 standarda na desktop PC platformi očekuje se u periodu između 2025. i 2026. godine, prenosi wccftech.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.