18 September, 2023

Važno ažuriranje: Bezbednosni propusti u pregledačima

Podeli
Važno ažuriranje: Bezbednosni propusti u pregledačima

Svi internet pregledači suočavaju se sa ozbiljnim bezbednosnim izazovima, pa je neophodno da preduzmete korake kako biste zaštitili svoj uređaj. Nedavno je otkrivena ranjivost u libwebp biblioteci, koja se koristi za prikazivanje webp slika, čime su pogođeni gotovo svi pregledači.

Webp je popularan format slika koji se široko koristi na internetu, kako za prikazivanje slika na veb stranicama, tako i u aplikacijama koje koriste web pregledač. Nažalost, ova ranjivost omogućava zlonamernim napadačima da uđu u uređaje i izvrše maliciozni kod koji može naneti štetu.

Ova ranjivost je identifikovana kao CVE-2023-4863 i smatra se veoma ozbiljnom. Srećom, popularni pregledači kao što su Chrome, Edge, Firefox, Opera, Vivaldi i Brave već su objavili bezbednosne ispravke kako bi se zaštitili korisnici. Da biste osigurali svoju bezbednost, važno je da proverite da li koristite najnoviju verziju pregledača.

Evo kako to možete uraditi:

1. Chrome

Kliknite na "Help" (Pomoć), zatim izaberite "About Chrome" (O programu Chrome). Ako je dostupno ažuriranje, možete ga pokrenuti ili restartovati pregledač.

2. Edge

Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu, zatim izaberite "Help & Feedback" (Pomoć i povratna informacija), pa "About Microsoft Edge" (O programu Microsoft Edge). Ako je dostupno ažuriranje, možete ga pokrenuti ili restartovati pregledač.

3. Firefox

Kliknite na "Help" (Pomoć), zatim izaberite "About Firefox" (O programu Firefox). Ako je dostupno ažuriranje, možete ga pokrenuti ili restartovati pregledač.

4. Opera

Kliknite na "Menu" (Meni) u gornjem levom uglu, zatim izaberite "About Opera" (O programu Opera). Ako je dostupno ažuriranje, možete ga pokrenuti ili restartovati pregledač.

5. Vivaldi

Kliknite na "Help" (Pomoć), zatim izaberite "Check for Updates" (Proveri ažuriranja). Ako je dostupno ažuriranje, možete ga pokrenuti ili restartovati pregledač.

Važno je napomenuti da je format slika webp razvio Google, a njegova popularnost je brzo porasla zbog efikasne kompresije slika sa minimalnim gubicima kvaliteta u poređenju sa PNG i JPEG formatima. Ostanite bezbedni na internetu ažurirajući svoje pregledače i redovno proveravajući da li su dostupne bezbednosne ispravke.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.