27 May, 2024

Važno obaveštenje za korisnike Google Chrome-a: Ažurirajte vaš pretraživač odmah

Podeli
Važno obaveštenje za korisnike Google Chrome-a: Ažurirajte vaš pretraživač odmah

Google je objavio novo ažuriranje za Chrome na Windows, Mac i Linux platformama. Verzija 125 donosi ispravke za devet bezbednosnih ranjivosti, uključujući ozbiljnu "zero-day" grešku. Ažurirajte svoj pretraživač odmah kako biste zaštitili svoj uređaj.

Google je u sredu izdao novo ažuriranje za Chrome na Windows, Mac i Linux operativnim sistemima. Iako je lako zanemariti dugme za ažuriranje, sada to nikako ne bi trebalo raditi.

Verzija Chrome 125 sadrži zakrpe za devet bezbednosnih propusta. Posebno zabrinjavajuća je ranjivost označena kao CVE-2024-4947, koja se odnosi na "Type Confusion in V8". Ova greška se dešava kada kod ne proverava objekat koji mu je prosleđen, što omogućava napadačima da izvrše sopstveni kod na vašem uređaju.

Ono što ovu ranjivost čini posebno opasnom je činjenica da je to "zero-day" greška, što znači da je već aktivno iskorišćavana. To znači da su napadači već svesni ove ranjivosti i koristili su je za hakovanje. Kada naiđete na ovakvu oznaku, trebali biste odmah ažurirati svoje aplikacije.

Pored ove, Google je ovog meseca identifikovao još dve "zero-day" ranjivosti koje pogađaju Chrome. Prva, CVE-2024-4671, zakrpljena je 9. maja, dok je druga, CVE-2024-4761, zakrpljena 13. maja. Obe ranjivosti omogućavaju napadačima pristup podacima kojima inače ne bi trebalo da imaju pristup.

Američka Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) dodala je sve tri ranjivosti u svoj katalog poznatih eksploatisanih ranjivosti. Federalne agencije imaju rok do 10. juna da ažuriraju svoje Chrome pretraživače, ali vi to možete učiniti odmah, prenosi LifeHacker.

Kako ažurirati Google Chrome

Da biste ažurirali Google Chrome, kliknite na dugme “Update” ako je dostupno. Ako nije, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu prozora, zatim idite na Help > About Google Chrome. Dozvolite Chrome-u da proveri ažuriranja, a zatim pratite uputstva na ekranu da preuzmete i instalirate ažuriranje.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.