26 April, 2024

Windows 11 neće funkcionisati na starijim procesorima

Podeli
Windows 11 neće funkcionisati na starijim procesorima

Računari sa zastarelim procesorima nisu namenjeni za pokretanje Windows 11 operativnog sistema. Zvanični sistemski zahtevi za Windows 11 su znatno viši u poređenju sa prethodnom verzijom, Windows 10, ali postoje načini da se omogući instalacija na starije računare. Međutim, nedavno ažuriranje CPU instrukcija znači da neki od tih starijih računara neće moći da pokreću Windows 11.

Microsoft je počeo testiranje Windows 11 verzija koje zahtevaju POPCNT CPU instrukcije za određene sistemsku funkcionalnost još u februaru. Noviji Windows 11 Build 26080 neće se pokrenuti na procesorima koji ne podržavaju POPCNT set instrukcija. Umesto toga, računar će se zaglaviti u petlji ponovnog pokretanja. Microsoft nije dao zvaničan komentar o ovoj promeni na upit The Register-a.

POPCNT set CPU instrukcija deo je skupa SSE4.2 instrukcija. Intel je uveo ove instrukcije sa prvim generacijama Core i5 i Core i7 procesora, dok je AMD to učinio sa Bulldozer generacijom. Nažalost, nema rešenja za nedostajuće CPU instrukcije.

Kraj Windows 11 za starije računare

Zvanični sistemski zahtevi za Microsoft Windows 11 uključuju osmu generaciju Intel Core procesora i novije, drugu generaciju Ryzen procesora i novije verzije, kao i druge CPU modele sa TPM 2.0 podrškom. Nova promena pogađa samo korisnike koji su zaobišli ove zahteve na starijim računarima. Korisnici sa računarima koji ne zadovoljavaju ove zahteve i dalje mogu koristiti Windows 10, ali podrška za ovu verziju operativnog sistema prestaje 2025. godine, osim ako ne plate dodatnu podršku, čija cena još nije poznata.

Korisnici sa starijim procesorima moraće da se vrate na Windows 10 ili da razmotre korišćenje drugih operativnih sistema, kao što su Linux distribucije. Međutim, neke aplikacije i igre možda neće raditi bez pomenutih CPU instrukcija, kao što je slučaj sa popularnom igrom Apex Legends. Nova verzija Windows operativnog sistema možda će se pojaviti kao Windows 12 i mogla bi imati još više zahtevne sistemske specifikacije od Windows 11. Ipak, svi procesori koji ne podržavaju POPCNT instrukcije već su zvanično nepodržani, što znači da mnogi računari sa ovakvim hardverom verovatno i dalje koriste starije verzije Windows operativnog sistema.


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.