10 May, 2024

Zašto se sve češće koristi zalemljena memorija u laptop računarima?

Podeli
Zašto se sve češće koristi zalemljena memorija u laptop računarima?

Primetan je rast u korišćenju laptop računara sa zalemljenim RAM-om direktno na matičnoj ploči, što otežava mogućnost nadogradnje memorije u budućnosti.

Kompanije poput Hewlett Packard-a i drugih vodećih proizvođača prenosnih Windows PC uređaja primetile su nezadovoljstvo korisnika zbog ovakve prakse. Od Apple MacBook-a do Windows laptop računara, sve više proizvođača PC uređaja primenjuje proces lemljenja memorijskih modula direktno na matičnu ploču umesto korišćenja standardnih SO-DIMM slotova za RAM koji olakšavaju nadogradnju sistema.

Ovaj trend je počeo sa ultra prenosnim, tankim laptop računarima, ali se sada sve više primenjuje i na gejming modele. Često se sreće situacija da laptopovi nemaju ni jedan SO-DIMM slot, što onemogućava korisnicima da prošire kapacitet memorije.

Haval Othman, vodeći direktor HP inženjeringa za korisničko iskustvo, izjavio je da zalemljena memorija donosi brojne koristi poput efikasnijeg korišćenja energije, produžene autonomije baterije, više prostora u unutrašnjosti uređaja i mogućnost dizajniranja tanjih i lakših laptop računara.

Iako zalemljena memorija donosi prednosti uštede prostora i smanjenja troškova, nedostatak mogućnosti nadogradnje izaziva negodovanje kod korisnika. Mnogi smatraju da ova praksa podstiče češću zamenu uređaja i ubrzani proces tehničke zastarelosti.

Kakav je vaš stav o sve većoj popularnosti zalemljene memorije u laptop računarima, koja praktično onemogućava korisnicima da samostalno nadograđuju memoriju?


Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih mreža i analiziranje saobraćaja.